Hobbykweekster van parkieten & valkparkieten

Handopfok valkparkieten

Basis informatie :

Wanneer beginnen met handopfok

Zodra je merkt dat de valkparkieten ouders hun baby's niet meer voeden of wanneer je ziet dat de baby's tot (bloedens) toe geplukt worden is het raadzaam om in te grijpen. Je merkt het snel genoeg als de ouders de jongen niet meer voeden of niet meer warm houden (als de baby's koud aanvoelen). Natuurlijk kunnen de ouders ook aanvoelen dat de baby te zwak is of een onderliggende infectie bv. heeft en ze hierdoor afstoten... Probeer altijd eerst of je de baby valkparkieten (of evt. eitjes) kan overleggen in het nestblok van een ander broedend koppel valkparkieten. Let hierbij wel op dat de eitjes of baby's ongeveer gelijk qua leeftijd zijn met de eitjes of baby's van het "pleegkoppel" (ongeveer 5  baby's moet te doen zijn om groot te brengen).

Een baby valkparkiet die weinig/geen voeding krijgt herken je aan een (bijna) lege krop. Een baby valkparkiet droogt snel uit zodra ze te weinig voeding/vocht binnen krijgen, dit kan je herkennen aan de huidskleur van je valkparkiet die word dan namelijk donkerroze/rood van kleur. Hierdoor koelt de baby ook erg af en dan merk je dat je valkparkiet sloom word. Merk je één van deze dingen dan kan je dus ingrijpen en starten met de handopfok.

Vanaf welke leeftijd beginnen met handopfok

Een baby valkparkiet tot 2 weken oud is nog zeer klein/kwetsbaar en dus is het niet aan te raden om voor die leeftijd aan handopfok te beginnen. Het geven van de pap is dan zo lastig en hun snaveltje is nog erg zacht en kwetsbaar en kan je dus snel beschadigen hierdoor. Natuurlijk heb je niet altijd de mogelijkheden om baby's te kunnen overleggen naar andere "pleegouders" en dus moet je soms wel al voor deze leeftijd starten met de handopfok. Hoe ouder de baby's zijn hoe meer kans van slagen je heb dat ze het overleven.

Hoe bereid je je eigen voor op handopfok

Het belangrijkste waar je mee moet beginnen is dat je je eigen goed gaat inlezen over handopfok. Vraag aan kwekers die ervaring hebben met handopfok van valkparkieten om advies en tips.

http://img195.imageshack.us/img195/9374/nutribird21pap.jpgZorg dat je handopfokvoer in huis heb. Er zijn verschillende merken te koop zoals Kaytee bv. maar de bekendste en tevens ook de meest gebruikte is toch wel de Nutribird 21 (zie foto hier links). Ik gebruik zelf ook deze handopfokvoer en ben en zeer tevreden over en is makkelijk in gebruik.

Andere benodigheden die je zeker in huis nodig heb als je met handopfok begint zijn:

Digitale weegschaal om de baby valkparkietjes voor de voeding te kunnen wegen (in grammen) en hoeveel ze mogen hebben aan pap (zie foto hieronder).

Digitale thermometer om de temperatuur van de baby valkjes in hun nest te kunnen meten. http://img43.imageshack.us/img43/1764/digitaleweegschaal.jpg

Kruiken of een warmtelamp (bv. Elsteinlamp) om het nest van de baby valkparkieten op temperatuur te kunnen houden.

Spuitjes (zonder naald) 1,0 ml kan je aanschaffen bij de dierenarts of apotheek. Deze zul je nodig hebben om de baby valkparkieten te kunnen voeden met pap tot minimaal een leeftijd van 3 weken oud.

De baby valkparkieten moet je als je ze volledig met de hand moet opvoeden natuurlijk wel een soort van nestje kunnen aanbieden. Hiervoor kan je het beste een mand, plastic bak, aquarium voor gebruiken en deze opvullen met bv. keukenpapier, houtvezels (zaagsel). Ik heb zelf een kussentje in de mand geplaatst met daarover heen een fleecedekentje (let wel goed op dat de nageltjes niet vast komen te zitten in de fleecedeken). Ook kan je nog een knuffel erin leggen voor evt. steun voor de baby valkparkieten als je er maar 1 of 2 heb.

Zodra de baby valkparkieten bewegelijk gaan worden (rond de 3 weken) is het verstandig om ze in een kooi te gaan plaatsen. Hiermee voorkom je dat ze uit de mand, bak, aquarium vallen. Je kan vanaf 3 weken ook beukensnippers op de bodem gaan leggen zodat ze daar al aan kunnen gaan wennen. Wel kan je 1 helft van de onderbak nog voorzien van bv zacht materiaal (met de kruik voor de warmte, zolang ze nog geen veren hebben) zodat ze nog even lekker kunnen liggen als ze daar nog behoefte aan hebben.

Voedingsschema

Leeftijd Gewicht (grammen) Aantal Voedingen Tijden 
1 week oud  0 tot 30 gram7 voedingen (elke 2 uur) 7.00 tot 19.00 uur *
2 weken oud30 tot 40 gram  5 voedingen (elke 3 uur) 7.00 tot 19.00 uur 
 40 tot 50 gram5 voedingen (elke 4 uur) 7.00 tot 23.00 uur 
3 weken oud50 tot 60 gram 4 voedingen (elke 5 uur) 7.00 tot 23.00 uur
 60 tot 70 gram3 voedingen (elke 8 uur) 7.00 - 15.00 - 23.00 uur
4 weken oud 60 tot 80 gram 3 voedingen (elke 8 uur)7.00 - 15.00 - 23.00 uur
5 weken oud 70 tot 80 gram 3 voedingen (elke 8 uur)7.00 - 15.00 - 23.00 uur
 80 tot 90 gram 2 voedingen (elke 12 uur)7.00 & 19.00 uur
6 weken oud80 tot 90 gram 2 voedingen (elke 12 uur) 7.00 & 19.00 uur
 90 tot 110 gram 1 voeding 19.00 uur
7 weken oud 80 tot 90 gram 1 voeding 19.00 uur 
 90 tot 110 gram ----- ----- 
8 weken oud 90 tot 110 gram ----- ----- 

* Als je merkt dat de periode te lang is voed dan een keer extra voor je gaat slapen en/of 1x s'nachts. 

Je geef 10 % van het gewicht van je baby valkparkiet aan pap dus: 
Bv: Baby valkparkiet weegt 40 gram dan geef je 4 ML pap 
      Baby valkparkiet weegt 62 gram dan geef je 6,2 ML pap
*** Let op 7 ML is het maximum wat je baby valkparkiet mag hebben al weegt hij 110 gram ***

Hoe moet je de voeding (Nutribird 21) bereiden en voeden

Voor je begint met voeden moet je de baby valkparkieten wegen zodat je weet hoeveel pap ze mogen hebben.

Kook ondertussen het water en zet alvast een schaal klaar waar je het kokend water in kan doen zodat je de pap in een kleiner bakje hierin warm kan houden (zie foto linksonder).http://img85.imageshack.us/img85/229/bakjemetpap.jpg Maak in het begin als de baby valkparkieten nog klein zijn een ½ eetlepel Nutribird 21 aan met 3 eetlepels water (verhouding is 1 deel pap vermengd met 6 delen water). Zodra je merkt dat je het niet meer haalt met deze hoeveelheid pap ga dan over naar 1 eetlepel pap en 5 á 6 eetlepels water. Als de baby valkparkieten ouder worden kan je bv. de pap iets dikker maken door 1 deel water weg te houden (bv. 1 eetlepel pap en 4 á 5 eetlepels water). Je merkt zelf snel genoeg of de voeding nog makkelijk door je 1,0 ML spuitje heen gaat. Het spuitje (zie foto hieronder) is verkrijgbaar bij een dierenarts of apotheek. Geef je baby valkparkiet in ieder geval tot minimaal 3 weken eten met dit spuitje. De snavel van de baby's is nog zacht/kwetsbaar... Geef de voeding dus bij voorkeur afwisselend met het spuitje links/rechts van de snavhttp://img62.imageshack.us/img62/7559/10mlspuitjezondernaald.jpgel om vervorming van de snavel te voorkomen. Je zuigt met het spuitje dus de pap in het spuitje (ik doe zelf maar 0,5 ML per keer in het spuitje, dit omdat het makkelijker te geven is) en spuit de pap rustig in het snaveltje van je baby valkparkiet zodat deze de kans heb om de pap rustig door te slikken. Zodra je baby valkparkiet ouder dan 3 weken oud is kan je gaan proberen om vanaf een lepeltje de pap te gaan aanbieden. (Je heb hier speciale tuitlepels voor maar je kan ook een lepeltje wat verbuigen mocht het niet lukken met een gewoon lepeltje). De hoeveelheid van de pap kan je dan meten met het spuitje en dit op het lepeltje doen...

Maximaal mag je per voedingsbeurt 7 ML pap geven aan de baby valkparkiet als hij boven de 70 gram uitkomt. Merk je nou dat de krop snel leeg is en dat hij honger heeft en het dus niet red tot de volgende voedingsbeurt geef dan een voeding extra (dit doe je ook zodra je baby valkparkiet afvalt). S'nachts moet de krop van je baby valkparkiet legen voor je weer met de 1e voeding kan beginnen om 7.00 uur. Overdag mag de krop nog zo'n ¼ (kwart) nog vol zitten alvorens je een nieuwe voeding geeft (het beste is natuurlijk leeg). Een baby valkparkiet ouder dan 5 weken moet minimaal 80 gram wegen. Weeg je baby valkparkiet nou minder dan wat er in het schema staat bij zijn leeftijd, hou dan het aantal voeding aan dat bij het gewicht staat wat hij op dat moment weegt.

*** Tijdens de voeding kunnen er een soort luchtbelletjes onstaan in de krop. Ik masseer deze halverwege de voeding of na de voeding uiteraard voorzichtig weg. Je voelt dat de belletjes zachtjes klappen soms en dus zit er dan geen lucht meer in de krop.***

Krop leegt niet goed wat kan ik doen

Oorzaken van het niet goed legen van de krop kunnen zijn:

* Een kropverzuring (infectie/ontsteking) 
* Kropje is te ver opgerekt door het teveel pap geven 
* De pap word te koud gegeven
* Het is te koud in de omgeving voor de baby valkparkieten 

Als tip heb ik gekregen om bij elke voeding die je klaar maakt 2 druppels Appelazijn (AH Biologische Appelcider) toe te voegen met je voedingsspuitje. Dit helpt mee tegen luchtbellen in de krop en het goed legen van de krop. Door ook 1x per dag (bv. laatste voeding) 1 druppel Gezasept (Beaphar) toe te voegen aan de pap kan je preventief de baby valkparkieten behandelen tegen infecties...

AH Biologische Appelcider:http://img30.imageshack.us/img30/8316/biologischeappelcideraz.jpg                    Gezasept (Beaphar):   http://img94.imageshack.us/img94/4416/gezaseptbeaphar.jpg